Corona en merken
Actuele gebeurtenissen leiden vaak tot een piek in merkaanvragen rond zo’n gebeurtenis. Denkt u maar eens aan de Olympische Spelen of het Wereldkampioenschap Voetbal. Of de geboorte van een (kroon)prinses.
Dat geldt ook voor Corona en Covid. In de VS waren er sinds het uitbreken van de pandemie begin september maar liefst 400 merkaanvragen ingediend waarin het woord Covid of Corona(virus) voorkomt. In de Benelux ligt dat aantal een stuk lager. Er zijn sinds begin dit jaar ongeveer 50 merken ingediend waarin Covid voorkomt en ongeveer 40 met het woord Corona. De meeste van deze merken zijn overigens Europese Unie merken.
Gewoonlijk is economisch profiteren de drijfveer van een merkhouder om een merk van een actuele gebeurtenis te deponeren. Maar een associatie met een ernstig negatieve gebeurtenis zoals de huidige pandemie, waaraan wereldwijd ongeveer een miljoen mensen zijn gestorven en welke de economie in een diepe crisis heeft gestort, vergroot niet bepaald de aantrekkelijkheid van de producten van een merkhouder.
De Europese merkaanvragen Covidiot en de Spaanse equivalent Covidaloca zijn wellicht bedoeld om zich af te zetten tegen COVID-19. De meeste merken met Covid of Corona die in de Benelux geldig zijn of zijn ingediend, zijn bestemd voor producten en diensten in de medische sector. Hier worden deze termen dus in beschrijvende zin gebruikt.
Hoe zit het nu met merken die al vóór de uitbraak het woord Corona bevatten? In het Spaans en Italiaans betekent dit woord immers “kroon”. Hoe zit het met de verkoop van het bekende Mexicaanse biermerk CORONA?
Begin maart verscheen het bericht dat een marktonderzoek had uitgewezen dat 38% van de Amerikaanse bierdrinkers geen corona meer wilde drinken uit angst dat men met de ziekte besmet zou raken. Dit liep in de praktijk echter anders. Eind maart werd er gemeld dat de verkoop in de VS van Corona bier met 55% was gestegen als niet serieus bedoelde reactie op het virus.
Tot nu toe is de wereldwijde verkoop over 2020 van Corona bier flink gedaald. Weliswaar ten gevolge van de Corona-epidemie, maar deze daling in verkopen is niet groter dan van andere beroemde biermerken zoals Heineken of Budweiser. Er wordt namelijk vanwege de sluiting van horeca-gelegenheden en het afgelasten van evenementen, eenvoudigweg minder bier gedronken.